Er reed een trein naar Sobibor

‘Er reed een trein naar Sobibor’ was een project dat door Jan Vermaning met Jules Schelvis en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest voor volwassenen was ontwikkeld. Stichting School en Kunst heeft het voor leerlingen van groep 7 en 8, en kinderen van klas 1 van het voortgezet onderwijs aangepast. In drie theaters in Sneek, Gorredijk en Meppel hebben 1500 leerlingen deze indrukwekkende voorstelling beleefd.

Jan Huitema heeft met Theun Stienstra een lespakket ontworpen dat via NASKA nog steeds te bestellen is. Zie: http://www.erreedeentreinnaarsobibor.nl/educatie/

Het gaat om de belevingen van Jules Schelvis: de enige overlevende van een transport van 3006 Joden op een transport van kamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor in mei 1943. Tijdens het concert liet het Nationaal Symfonisch Kamerorkest muziek ten gehore brengen passend bij het verhaal. Dit alles werd versterkt door uniek beeldmateriaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Met deze getuigenis wilde de organisatie aan de doelgroep doorvertellen wat er met veel Joden in de tweede wereldoorlog is gebeurd, en een waarschuwend signaal doorgeven aan de nieuwe generatie over oorlogen in het algemeen.